Smart Bike

Alles wat de werking van een fiets intelligenter, aangenamer en veiliger kan maken door de integratie van slimme elektronica in de fiets zelf, in de accessoires van de fiets (kleding, helm, bril, wearables,...). Ook de omgeving waarin de fiets(er) zich beweegt (infrastructuur, andere weggebruikers). Opnieuw met het oog op een verbeterde fietservaring (veiligheid, interactie met andere elementen in het verkeer).

Innovatieve Bedrijfsnetwerken

BikeValley wil met dit project onbenut economisch potentieel aanboren binnen de fietsindustrie en aanverwante sectoren alsook aerodynamische optimalisatie in diverse productontwikkelingen. Door de internationalisatie van de bottom-up cluster kunnen de leden en start-ups nog meer opportuniteiten benutten in het ecosysteem waardoor Vlaanderen nog nadrukkelijker de “voortrekkersrol” in fietstechnologie en aerodynamica kan uitrollen.

 

XBMOB

In de Euregio Maas-Rijn (EMR) vind je een vierhoek van internationale fietsroutes. Van oost, zuid, west en noord kunnen we de volgende herkennen: Vennbahn, Ligne 38, Meuse-à-Vélo en Trambaansfietsoute (de laatste in opbouw). Voor en binnenin deze vierhoek wil het partnership bewoners en bezoekers stimuleren om de fiets te gebruiken i.p.v. de wagen voor zowel functioneel als recreatief gebruik. Dit creëert een sluitend aanbod van faciliteiten om veiliger, gemakkelijker, sneller, slimmer en met meer plezier te fietsen. Het gebied binnenin de vierhoek zal ontwikkeld worden als HET gebied in het EMR met als resultaat dat er meer bezoekers komen die meer opeenvolgende dagen in de regio verblijven. 

LSM

Binnen BikeValley is Toerisme&Recreatie opgenomen als één van de 5 belangrijke pijlers voor open innovatie en co-creatie. Een rapport van Transport&Mobility Leuven vermeldt voor de “European Cycling Economy” een economische groei van 650.000 jobs naar circa 1.000.000 jobs, welke te wijten is aan de groei in “Bicycle Tourism”. Limburg heeft momenteel een heel ruim aanbod. O.a. Knooppuntennetwerk, Avonturenberg Beringen, Circuit Zolder Avondfietsen&BMX, BikeValley Windtunnel, Fietsen door het water & de lucht, … en de aanwezigheid van vele wereldwijd gekende topbedrijven (Ridley, BioRacer, RsPrint,…).

CHIPS

Verschillende steden en regio's zijn fietsostrade's aan het overwegen als een nieuwe kosten efficiënte oplossing voor gemiddelde afstanden (5-20 km) woon-werkverkeer. Het CHIPS project zal transnationale standaarden ontwikkelen. Ook het testen en demonstreren van tools en oplossingen die er voor zorgen dat de regionen het volle potentieel kunnen benutten. 

CHIPS wil de potentiële impact demonstreren van dit mobiliteitsconcept als duurzame verschuiving richting low carbon pendelen in de nieuwe regio. Dit door het herontwikkelen van de fietsostrades in 5 region naar hoge kwaliteitsstandaarden. 

Crossroads2: Aero

Producenten van racefietsen zijn net als hun klanten bezeten door details en minimal gains. De kleinste verbetering aan een fiets kan tijdswinst opleveren en dus ook beslissen over winst of verlies. Op het vlak van aerodynamica is er volgens fietsenproducent en Belgisch marktleider Ridley Bikes uit Beringen en wielenproducent Scope Cycling uit Eindhoven nog heel wat progressie mogelijk. De luchtweerstand van een fiets telt al snel voor 20 procent van het vermogen dat een wielrenner op het zadel moet ontwikkelen. Om die weerstand op een innovatieve manier te verminderen en racefietsen gestroomlijnder te maken, bundelen Ridley en Scope hun expertise.

Tussen tekentafel en productieband zitten tal van stappen. Ridley en Scope willen eerst een conceptstudie maken, om vervolgens toe te werken naar een prototype. Met de deskundige hulp van Flanders Bike Valley, het Vlaamse innovatiecentrum voor de fietsindustrie, stellen ze dat model op de proef in een windtunnel. Door op basis van nadelige gas- en windstromingen het ontwerp minutieus bij te sturen, moet de racefiets op aerodynamisch vlak het neusje van de zalm worden. Is het project Aerodynamic Wheel-Frame Interaction succesvol, dan willen Ridley en Scope de ontwikkelde fastbike graag op de markt brengen.

 

Crossroads2: Cooling

In dit traject werd ism alle partners een nieuwe klimaat- en hoogtekamer (sturing O2, luchtvochtigheid en temperatuur) geïnstalleerd en werden nieuwe concepten voor een optimale coolingstrategie ontwikkeld en getest.